BosanskiHrvatskiSrpskiEnglish
Search
Login

BeHaBIOCert - Zadruga za organsku kontrolu i certifikaciju p.o.

OBAVJEŠTENJE

Ел. пошта Штампа

Od naredne kalendarske godine BeHaBIOCert će, preko AgriBioCert-a, moći nuditi usluge certifikacije prema BIO SUISSE standardu, a što je preduvjet plasmana Vaših eko-proizvoda na švicarsko tržište.

Najljubaznije Vas molimo da na web stranicama www.agribiocert.hr pročitate detaljnu službenu informaciju o tome što je BIO SUISSE standard i certifikacija. Prema zaključenom ugovoru o suradnji BeHaBIOCert i AgriBioCert će obavljati usluge stručne kontrole prema BIO SUISSE standardu u BiH, a certifikaciju će provoditi International Certification Bio Suisse AG (ICB).

Na temelju Vašeg pokazanog interesa za ovom dodatnom uslugom BeHaBioCert je odredio godišnju paušalnu cijenu od 120,00 KM po postupku stručne kontrole prema BIO SUISSE standardu u slučaju da nam se takva kontrola pravovremeno najavi jer će se tada obaviti skupa sa redovitom stručnom kontrolom prema EU propisima. S tim u vezi obavještavamo Vas da ćete ovu stručnu kontrolu od naredne godine moći prijaviti putem novog dopunjenog obrasca Prijave za certifikaciju.

Опширније...

Radionica: Osnovne informacije o pravilima organske proizvodnje i normi EN 17065

Ел. пошта Штампа

BeHaBIOCert je u toku prošle sedmice u Ravnom, Konjicu i Jablanici održao radionice sa temom „Osnovne informacije o pravilima organske proizvodnje i normi EN 17065, sa naglaskom na organsku biljnu proizvodnju, organsko stočarstvo i pčelarstvo te Pravilnik 834/2007, a naročito na postupak certifikacije od podnošenja aplikacije do izdavanja certifikata“. Radionice su organizovane u okviru Projekta Stvaranje uslova za zapošljavanje kroz ciljanu podršku u poljoprivrednoj proizvodnji “, koji implementira njemačka nevladina organizacija Help Hilfe zur Selbsthilfe e.V., a finansira Vlada Savezne Republike Njemačke u saradnji sa navedenim općinama.

Опширније...

Izgradne održive ekonomije kroz razvoj MSP i turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini

Ел. пошта Штампа

BeHaBIOCert je u Varešu 16.02. 2016. godine održao Radionicu „Pravila organske proizvodnje, važeće norme Evropske unije, sa posebnim osvrtom na organsku biljnu proizvodnju, organsko stočarstvo i pčelarstvo i preradu organskih proizvoda te postupak certifikacije“. Radionica je organizovana u okviru  projekta „Izgradne održive ekonomije kroz razvoj MSP i turističkih kapaciteta u Bosni i Hercegovini“, koji implementira njemačka nevladina organizacija Help Hilfe zur Selbsthilfe e.V., a finansira Vlada Savezne Republike Njemačke u saradnji sa Općinom Vareš.

Опширније...

Midhat Hodžić - organsko pčelarstvo

Ел. пошта Штампа
Med našeg klijenta Midhata Hodžića, organskog pčelara iz Sarajeva, ocijenjen je najvišim ocjenama na sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju, a laboratorijskom analizom ustanovljeno je da se u bagremovom medu s njegove pčelarske farme nalazi i do 90 posto polenskih zrnaca, što je daleko iznad prosjeka drugih izloženih medova na tom sajmu.

Pored ovog priznanja Midhat Hodžić je na 11. Bee fest-u, sajmu pčelarstva i pčelarske opreme, u Sarajevu nagrađen zlatnom medaljom za kvalitet meda planinska livada, a srebrnom medaljom za šumski med. Osim toga, na ovogodišnjem 13. Bee fest-u osvojio je zlatnu medalju za bagremov med, dok je srebrnom medaljom nagrađen za kvalitet meda u kategoriji planinska livada i medljika.

G. Hodžić je od 2013. godine u procesu organske certifikacije kod BeHaBIOCert- a i njegov med ima organski status što je rezultat požrtvovanog rada na ispunjavanju propisanih standarda organskog pčelarstva.

Ove nagrade su samo još jedan dokaz kvaliteta bh.meda i proizvoda od meda te potencijala koje ima pčelarstvo, a posebno organsko pčelarstvo, u Bosni i Hercegovini.

18. IFOAM Svjetski Organski Kongres

Ел. пошта Штампа
Od 13. do 15.10. 2014. godine u Istanbulu je održan 18. Svjetski organski kongres koji svake tri godine organizira Međunarodna federacija pokreta za organsku proizvodnju (IFOAM). Ovogodišnjem kongres je u okviru projekta Tehničke pomoći građanskom društvu (TACSO) koji finansira Evropska unija, prisustvovalo i 5 učesnika iz Bosne i Hercegovine među kojima je bio i BeHaBIOCert, zadruga za organsku kontrolu i certifikaciju.
Tokom 3 dana intenzivnih debata, panel diskusija i radionica učesnici su podijelili svoja iskustva iz različitih zemalja i kontinenata, govorili o trenutnim trendovima u organskoj proizvodnji kao i budućim planovima kako bi ovaj pristup proizvodnji, a posebno proizvodnji hrane, još više jačao na dobrobit ljudi i naše planete.